Collecties

Bollen en knollen

Enkele jaren geleden ging hoofdtuinman Geert Derom op zoek naar planten die goed gedijen onder de grote bomen van het park. Zijn oog viel op de lente- en herfstbloeiende bollen, ideaal omdat ze in de winter en lente bloeien wanneer er geen blad aan de bomen hangt. Door de kale takken vangen de bollen veel licht en regen op, net wanneer ze het nodig hebben. Eenmaal de bladeren aan de bomen tevoorschijn komen, is het blad van de lentebloeiers afgestorven.

Ondertussen werden de bollen niet enkel aangeplant onder de bomen maar ook in andere tuinen en bloemenweides. De bollen in kwestie zijn vaak verwilderingsbollen, wat wil zeggen dat ze zich jaar na jaar snel vermeerderen. Volgende bollen en knollen zijn in ons park te vinden:

Vaste planten

In ons park vinden we ook een belangrijke groep van vaste planten die het hele jaar door kleur geven aan het park. De voorbije jaren kreeg deze groep een voorkeursbehandeling dankzij de passie van Geert Derom. In onze zoektocht naar een park met minder onderhoud zullen we onvermijdelijk enkele planten (waaronder de Agapanthussen) moeten opofferen. Desondanks kunnen de bezoekers blijven genieten van deze planten, en dit het hele jaar door.

De eerste planten die hun bloemen al in januari laten zien, zijn de Helleborussen. Andere vaste planten zoals Primula, Pulsatilla en Epimedium zijn samen met de lentebloembollen dan weer de blikvangers in de lente. In mei en juni staan de meeste vaste planten in bloei, zoals bijvoorbeeld de varens, hosta's en Rodgersia's. Tijdens de zomermaanden zijn het dan weer de papavers, irissen, daglelies en Agastachen die in combinatie met eenjarige planten, die de tuin een mooi uitzicht geven. Ten slotte stelen de Asters tot laat in de herfst de show, terwijl we van de siergrassen zelfs de hele winter door kunnen genieten.  

Bomencollectie

Terwijl de vaste plantenborders met de grootste aandacht gingen lopen, ging er verdacht weinig aandacht naar onze échte blikvanger: de vele merkwaardige bomen in ons park. Of hoe hoge bomen soms te weinig wind vangen... Ondanks de hoge leeftijd, zeldzaamheid en schoonheid van enkelen onder hen, worden ze nog te vaak voorbij gelopen.

Vanaf dit jaar gaat er dan ook meer aandacht naar onze bomen. In de eerste plaats zullen er opnieuw naambordjes geplaatst worden bij de verschillende bomen, zodat de bezoekers weten welk exemplaar er voor hen staat. Hiervoor laten we eerst een bomenexpert de juiste benaming van de boomsoort bepalen.

Er worden ook speciale maatregelen genomen die vooral de bomen zelf ten goede komen. Zo laten we vanaf nu de afgevallen bladeren liggen, zodat het bodemleven het rottende materiaal kan omzetten in voeding voor de boom. Op die manier komen de voedingsstoffen - die de boom tijdens het groeiseizoen uit de bodem heeft gehaald - terecht waar ze het meest nodig zijn: bij de wortels. Een tweede maatregel is dat er een heus bomenbeheerplan wordt opgesteld. Hierin gaat niet enkel aandacht naar het concrete beheer van de eeuwenoude bomen, maar ook naar de toekomst van het geheel aan bomen in het park. Als we willen dat onze volgende generaties ook kunnen genieten van een dergelijk park, moeten we vandaag al in hun opvolging voorzien! Onder andere volgende bomen hebben een bijzondere (erfgoed)waarde: 

1. Tamme kastanje (Castanea sativa)

Deze boom is te vinden dicht bij de ingang van het park, omringd door jongere soortgenoten. Het is met een leeftijd van meer dan 250 jaar één van de oudste bomen in het park. De kastanje werd aangeplant om zijn eetbare noten, maar ook omwille van de mooie schors en bladerenen de uitbundige bloei in de lente. 

2. Japanse notenboom (Gingko biloba)

Dit is de enige vertegenwoordiger van een plantentype dat wijd verspreid was in prehistorische tijden. Het is een bladverliezende boom. De bladeren zijn tweelobbig maar vaak zijn ze waaiervormig en weinig gelobd. Verkleurend tot geel in de herfst en dan afvallend. De schors is bruin en kurkachtig.

3. Gele kornoelje met witgerand blad (Cornus mas 'Variegata')

Deze boom werd aangeplant omwille van zijn winterbloesems en fraaie vruchten. Het hout wordt in de industrie gebruikt voor het vervaardigen van kleine huishoudelijke voorwerpen. De bessen zijn bruikbaar voor het maken van stroop of jam.

4. Bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea')

Na het omvallen van onze vroegere dierbare beuk (die nu zijn waarde heeft als dood liggend hout) bleef er in heel het park nog maar één grote beuk over. De rode beuk is een soort groene beuk, maar met bruinrode bladeren en een tragere groei. 

5. Zwarte walnoot (Juglans nigra)   

6. Moerbei (Morus alba)

7. Apostelboom

De rest van de bomen wordt aangevuld na het opstellen van het bomenbeheerplan.   Share