Plantencollecties

Bloembollencollectie

De Tuinen van Hoegaarden worden hoe langer hoe meer bewonderd om hun gevarieerde bloembollenverzameling. De collectie telt maar liefst  600.000 zomer- en lenteknollen- en bollen en wordt ieder jaar met de behulp van bloembollenspecialist Van Tubergen en het IBC uitgebreid.

8 jaar geleden ging hoofdtuinman Geert Derom op zoek naar planten die goed gedijen onder de grote bomen van het park. Zijn oog viel op de lentebloeiende bollen, deze zijn ideaal omdat ze in de winter en lente bloeien wanneer er geen blad aan de bomen hangt. Door de kale takken vangen de bollen veel licht op en geraakt de neerslag van de winterse buien tot onder de boomkruin. Eenmaal de bladeren aan de bomen zijn is het blad afgestorven. Volgende bollen bloeien onder de bomen: wilde narcissen, scilla's, anemonen, Trilliums en wilde hyacinten.Ook sneeuwklokjes en corydalissen zijn aanraders. De bollen vermeerderen zich jaar na jaar enorm snel. Een ideale herfstknol is de Cyclamen hederifolium met prachtige stijlvolle roze en witte tinten, het blad met verschillende gemarmerde motieven is zeer mooi in de winter. 

Het is niet alleen met de beplanting onder de bomen gebleven, ondertussen worden over heel het park bloembollen en knollen geplant. In de wilde bloemenweides vinden we hoofdzakelijk krokossen, narcissen, Frittilaria's, Alliums en Colchicums. In de natte delen staan vochtminnende bollen als Dactylorhiza, Orhcis en Camasia's.

Eén van de lievelingsbollen van de hoofdtuinman is de Allium of sierui omdat ze de leegte tussen lente- en zomerbloeiers opvullen.

De Vaste Planten

Een zeer belangrijke plantengroep in de Tuinen van Hoegaarden zijn de vaste planten, zij geven het hele jaar door kleur aan het park.

In januari bloeien de Helleborussen. Vaste planten zoals Primula, Pulsatilla en Epimedium zijn samen met de lentebloembollen de blikvangers in de lente. In mei en juni staan de meeste vaste planten in bloei en tonen ze hun prachtige bladvormen zoals de varens, hosta's en Rodgersia's. Tijdens de zomermaanden zijn het de papavers, irissen, daglelies en Agastachen die de tuin sieren dit in combinatie met eenjarige planten zorgt dit voor een extra kleurentoets. Vervolgens stelen de Asters en siergrassen tot laat in de herfst de show. De grassen blijven zelfs heel de winter sierlijk en geven allure aan de wintertuin.  

Ga op in de kleurenpracht en geniet van deze bijzondere plantsoorten.Share