Het Park

Centrale laan

De centrale laan loopt van het Kapittelhuys dwars door het park naar de Tuin van Heden. De hagen geven de laan een statig karakter. Hoewel het park afloopt, werden de hagen op dezelfde hoogte gesnoeid. Dat geeft een dynamisch effect. De hagen verkleuren in de herfst, maar de buxusbollen blijven ook in de winter voor een groen uitzicht zorgen

Speel- Ontmoeting- en leerplekken 

Jong en minder jong kan naar harte lust spelen en ravotten in de tuinen. Er is zelfs een inclusiespeeltuin met een schommelstoel voor meerdere kinderen en een wip. Binnenkort wordt ook de huidige waterspeeltuin in een nieuw jasje gestoken. Verspreid in het park zijn er ook verschillende zit- en rustbanken. De tuinpaden zijn trouwens volledig toegankelijk voor personen in een rolstoel.

Wilt u even ontkomen van de drukte van elke dag? Kom gerust wat rondslenteren, picknicken of rustig lezen. Ontdek zeker onze bijzondere kijkplekjes:  

1. Onze dierbare beuk

Deze beuk was 140 jaar oud toen een windhoos hem op 14 juli 2010 velde. Hij was de mooiste boom van het park en immens groot: de kruin was 25 meter hoog en breed. De dode stam werd niet opgeruimd, want is immers het begin van nieuw leven. in de vochtige delen beginnen paddenstoelen het organische materiaal te verwerken. Maar ook op andere plaatsen koloniseren planten en dieren de stam: winterkoninkjes maken er hun nest, allerlei kevers graven gangen, en die gangen worden op hun beurt door verschillende wilde bijen als nest gebruikt. Maar niet enkel dieren komen er aan hun trekken: ook kinderen worden uitgenodigd om de boom te beklimmen.

2. Vivara Vogelboom 

De prachtige Libanon Ceder van ongeveer 7 meter hoog werd door een hevige storm zwaar beschadigd. Door de opgelopen schade was de boom ten dode opgeschreven, met als gevolg dat deze uit het park moest verdwijnen. Samen met Vivara hebben we hier een stokje gestoken en de boom omgetoverd tot een waar kunstwerk. Een boomkunstenaar heeft allerlei vogelfiguren uit de boom gezaagd, en het prachtige kunstwerk worden in gebruik genomen als centrale voederplek voor de vogels in en rondom het park. Tijdens de herfst en de winter hangt de boom vol met voederbakjes, waardoor er altijd wel vogels rondvliegen.

3. Bijenhotel 

De klas van Meester Hans bouwde een bijenhotel voor wilde bijen. Het is een beetje een woonerf met 6 bijenkamers: aparte bakjes gevuld met houtblokken, holle stengels en leem. Simpel om zelf na te maken en goed voor de biodiversiteit. Daarnaast is er nog een écht natuurlijk bijenhotel, namelijk de omgevallen beuk.

Bloemenweides

Onder de bomen werden bloemenweides aangelegd. Deze bloemenweides groeien jaar na jaar met wilde planten. Ze dienen als waardplanten voor allerhande dieren en insecten en zorgen alzo voor een enorme biodiversiteit. De Tuinen zijn dan ook de ideale biotoop voor insecten zoals vlinders, bijen en zweefvliegen, deze bestuiven de bloemen. De insecten op hun beurt zijn dan weer een heerlijke maaltijd voor de zangvogels. Op die manier krijg je een natuurlijk evenwicht in de tuin. Tijdens de zomermaanden merken we een prachtig visueel niveaucontrast. De wiegende, wuivende en dansende hoge grassen en bloeiende wilde planten contrasteren tegen de strak afgereden gazon.

Verschillende tuinen en borders

Jaren terug waren de Tuinen van Hoegaarden in heel België een klinkende naam op vlak van tuinontwerp. Dit dankzij het vele werk van de hoofdtuinman Geert en de vier andere tuinmannen en -vrouwen. De laatste jaren wordt het park echter onderhouden worden door slechts twee - weliswaar ijverige - tuinmannen, waardoor het niet meer mogelijk is om de vele onderhoudsintensieve bloemenborders op dezelfde keurige manier als vroeger te onderhouden. Om die reden is er gekozen om de tuinen die het meeste onderhoud vroegen te verwijderen. Op die manier komt er meer tijd vrij om de resterende tuinen goed te onderhouden.

1. Tuinromatiek met de Dina Deferme schaduwborder

Dina Deferme is een meesteres in het ontwerpen van romantische tuinen, voortdurend bloeiende borders zijn haar handelsmerk. Ze tovert met klimplanten, goochelt met de beschikbare ruimte en slaagt er steeds weer in om een romantische tuin te ontwerpen die bovendien gaaf is van architectuur en onberispelijk van snit. De border werd ontworpen met de bedoeling een heel groeiseizoen kleur te geven. Groepen voorjaar- zomer- en laatbloeiers wisselen elkaar af. Dina koos voor planten die niet woekeren en werkt hoofdzakelijk met plantengroepen. Blad- en bloemkleuren- en structuren spelen bij haar een belangrijke rol. Zij heeft rekening gehouden met de grondsoort, zon en schaduw vandaar dat de border van laag naar hoog opgebouwd is tegen een eeuwenoude muur.

2. Hagenpadtuin

Het Hageland, de toeristische regio waarvan Hoegaarden deel uit maakt, dankt zijn naam aan de vele hagen die vroeger de landbouwpercelen afzoomden. Naast hun grensaanduidende functie dienen deze hagen als toevluchtsoord, voedsel- en nestplaats voor dieren. Bovendien geven ze een windarme afscheiding en zorgen ze voor een microklimaat door windbreking.

In deze tuin vindt u voorbeelden van taxus 'Aurea Marginata', Spaanse aak of veldesboom, buxus, haagbeuk, Cronus acer en Cornus lonicera, allen hagen die in verschillende snoeivormen in België voorkomen.

3. De neogotische druivenserre met haar fruittuin

Eens door de hagenpadtuin valt de druivenserre meteen op. De meer dan 150 jaar oude neogotische druivenserre is dan ook een van de blikvangers in het park. Vroeger werd deze serre met kolen verwarmd. Door de jaren heen was de druivenserre zwaar in verval geraakt en niet langer bruikbaar. Gelukkig maakte de "Hans de Vredeman de Vriesprijs" een grondige restauratie mogelijk. Vandaag is de serre terug in haar oorspronkelijke staat te bewonderen, inclusief smakelijke druiven.

Rond de serre vind u de fruittuin met daarnaast een kleine wijngaard. In de 16de eeuw kwamen in de Nermvallei veelvuldig wijngaarden voor. In de serre treft u ook wijnranken aan van volgende druivensoorten: Royal en Bai D'oir, hiervan wordt door vrijwilliger Geert Clement heerlijke Kapittelwijn gemaakt. De rozelaars aan het einde van de wijnranken, waarschuwen de tuinier voor meeldauw. In de fruittuin treft u naast wijnranken ook oude fruitbomen zoals peer, pruim, kweepeer, kornoelje en moerbei aan. Ontdek ook de diverse soorten kleinfruit waaronder de Japanse wijnbes, stekelbes, jostabes, frambozen en rode en zwarte bessen. Rond de serre werden ook historische bloembollen geplant uit Hortus Bulborum uit Limmen (Nederland).

Ontdek op een speelse manier deze tuin en naargelang het seizoen kan u hiervan ook proeven.

4. Jacqueline Van der Kloet border

Deze border werd aangelegd door de Nederlandse beplantingsspecialiste Jacqueline Van der Kloet. Het is een border waarin vaste planten gecombineerd worden met zomerbloembollen zodat er een volmaakte harmonie ontstaat. In deze border zijn kleuren net zo belangrijk als vormen en silhouetten. Jacqueline maakte voor de border gebruik van zachte kleuren als roze, wit en licht blauw. Door het gebruik van evenwichtige combinaties wordt een perfectie bereikt die tegelijkertijd een aangename vanzelfsprekendheid heeft. In deze border treft u Dahlia's, Liliums, Pioenen en Hydragea aan.

5. Bollenpark en -tuin

Elk jaar worden in het park zowel in de zomer als winter nieuwe bloembollencombinaties toegepast. Een gezegde in Nederland zegt: 'Een tuin zonder bloembollen is geen tuin'. Niet enkel in de bollentuin, maar ook onder de bomen en zelfs over heel het park worden bloembollen en knollen geplant. De gevarieerde bloembollenverzameling telt maar liefst 600.000 zomer- en lenteknollen- en bollen.

De lentebollen zijn op het einde van de grijze winterdagen de aankondigers van de lente. Het begint allemaal sober van kleur met de sneeuwklokjes om te eindigen met een spetterend vuurwerk van tulpen, Fritilaria's, Narcissen en Hyacinthen. 

6. Formele Tuin

Deze tuin was gekenmerkt door een strak patroon van kort gesnoeide kamers van haag, haagbeuk en buxus aan. De tuin is echter zeer onderhoudsintensief omwille van het vele snoeiwerk. Deze tuin zal dus ook verwijderd worden, waarbij de hagen verplaatst worden naar andere tuinen.

7. Vijvertuin

Dis is één van de eerste tuinen die in het park werd aangelegd. Centraal in deze tuin is de gemetselde vijver met twee beplantingszones aan de buitenkant. Op dit moment lekt het water weg uit te vijver. Als alles vlot verloopt wordt ook dit probleem opgelost in het voorjaar van 2018.

8. Composthoek

In deze milieuvriendelijke tuin wordt het tuinafval gerecycleerd en demonstreert men de verschillende kringloopideeën.  Het resultaat is een echte delicatesse voor elke tuin! Het begrip kringlooptuin duidt op de natuurlijke cyclus die de groenteresten van je tuin kunnen volgen.

Iedere border krijgt jaarlijks een compostlaag van ca 5 cm, compost is het zwarte goud van de tuin. Grond verrijkt met compost is aangenaam om in te werken en geeft een ontzettende energieboost aan de planten.

9. Boudewijntuin

Deze tuin werd na de dood van Koning Boudewijn aangelegd door de Spaanse tuinarchitecte Ingrid Garcia. De spiraalvorm waarrond deze tuin is opgebouwd en de haagjes in klimmende hoogte symboliseren de levensloop van de koning. Centraal in deze tuin staat de naaldboom Cryptomeria japonica, de zaadjes van deze boom werden door zijn goede Japanse vriend, keizer Hirohito aan de koning geschonken. De lievelingsbloemen van de koning waren Azalea's en Rododendrons. Ook werden zijn lievelingskleuren geel en wit gebruikt.

In deze tuin werd er gekozen om te werken met duurzame materialen waaronder de Belgische blauwe steen en kasseien.

10. Schaduwtuin

Het strakke hagenspel geeft samen met de bomen structuur aan het geheel.

Vooral in de lente is er veel kleur in de schaduwtuin dit omdat de bomen op die tijd van het jaar geen blad aanmaken en hierdoor de lentebloeiers volop kunnen genieten van de zon. Het zijn hoofdzakelijk de lentebloembollen waaronder de cyclamen die hier de show stelen.

De blikvangers in de zomer zijn de varens, hosta's, Ariseama's en andere bosplanten. 

In de herfst is het Kirengeshoma palmata die met zijn gele wasachtige bloemen die kleur geeft aan de tuin.

11. Rozentuin

Het snoeien en onkruidvrij houden van rozenborders is enorm tijdrovend. Met spijt in het hart is de rozentuin één van de tuinen die verwijderd worden om het park onderhoudsvriendelijker te maken.

12. Mercatortuin

Het ontwerp van deze tuin brengt hulde aan één van de voornaamste wetenschappers uit de 16de eeuw, Gerardus Mercator, de man die de wereld in kaart bracht. Tussen de sierlijke haagsculpturen, die verwijzen naar Mercator als kalligraaf, staan verschillende miniatuurrozen. Ook deze tuin verdient een opknapbeurt. De werken hiervoor starten in het voorjaar van 2018.

13. Landelijke Tuin

Langs de muur spreidt zich in de landelijke tuin de mooie klimrozelaar 'Alchemist' zijn takken. In deze tuin is een mooi samenspel gecreëerd van kleinfruit, groeten en bloemen.

De oorsprong van de landelijke tuin ligt in het verleden toen men aan plantenuitwisseling deed met de buren. De tuin was zowel nuts-, sier- en klein fruittuin. Bloemen werden vaak gebruikt om de moestuin af te zomen, men koos hoofdzakelijk hiervoor dubbel bloemige bloemen, asters, tagetes, rozen, dahlia's en anjers.

Het hele seizoen is er kleur in deze tuin. In de lente trekken de bloembollen, Helleborussen, meiklokjes, Akeleien en vaste planten de aandacht. Eenjarigen, lelies, rozen en andere vaste planten nemen deze taak op zich tijdens de zomermaanden en in de late zomer en herfst tonen Anemonen, diverse Dahlia's, zonnebloemen en andere planten hun kleurenpracht.

14. De bostuin 

Een bostuin is een schaduwtuin met het natuurlijke uitzicht van een bos. Net zoals in de schaduwtuin bloeien hier vooral in de lente opvallende bloembollen. Dan bedekt een tapijt van boshyacinten de bosbodem. In de zomer bloeien hier vooral bosrandplanten, zoals vingerhoedskruid of wilde look. Dat zijn soorten die ook in de schaduw van bomen of struiken voldoende licht kunnen vangen. Door de specifieke aanleg van het bospad en de inplanting van de planten wordt in deze tuin een natuurlijk bos nagebootst.

15. De Tuin van hEden

Deze tuin ligt in het verlengde van het Kapittelpark en beslaat 75 are. De tuin is net als Eden een paradijs en speelt, zonder echt trendy te zijn, in op wat de consument vandaag verwacht van een tuin.De grootste troef van deze tuin is dat hij iedereen kan aanspreken.

Het is een ontwerp van Jean-Paul Rausch, tuinarchitect uit Bierbeek. Rausch heeft met weinig verschillende materialen veel variatie in de tuin gebracht door creatief om te springen met vormgeving. Van het enorme aanbod klinkers op de markt zijn er slechts twee formaten gebruikt. Verder zijn Belgische blauwe steen, en gebakken kleiklinkers en kassei gebruikt.

De ontwerper jongleert met strakke en losse structuren, met natuur en architectuur, met licht en donker.Hoewel de tuin één geheel vormt, kan je hem ook in verschillende afgebakende delen opsplitsen. 

16. De Prairietuin 

Links bij het binnen komen van de Tuin van hEden ontdekt u de prairietuin of onderhoudsvriendelijke grassentuin. Deze is 800m² en is de grootste van België.

Deze tuin werd aangelegd door vaste plantenkweker Jan Spruyt en vormt de perfectie synergie tussen beperkt onderhoud en ecologie. De tuin van onze dromen, altijd verrassend, vol kleur en zonder onderhoud. Onderhoudsarm omdat hij slechts eenmaal per jaar dient gemaaid te worden en er gebruikt gemaakt is van een mineraalrijke lava-mulchlaag om het onkruid te onderdrukken. Ecologisch omdat er niet beregend, niet gespoten tegen insecten of ziekten noch bemest wordt en omdat er heel veel insecten- en vlindervriendelijke planten worden gebruikt. Onderhoudsarm omdat het enige grote jaarlijks terugkerende werk slechts het grondig maaien en de 'grote kuis' van begin maart zal zijn.

De beplanting bestaat voornamelijk uit diverse grassensoorten in combinatie met vaste planten uit de Amerikaanse prairie en bloembollen. Voor de vaste planten werden insect vriendelijke planten gekozen. Door de sierlijke gras- en plantensilhouetten is deze tuin ook sierlijk gedurende de hele winter. Ook de winter silhouetten zijn in de winter zeer attractief.

Een goed opgezette prairietuin moet niet steeds herwerkt worden maar is zelfregulerend.

Plantenlijst Prairietuin - http://www.detuinenvanhoegaarden.be/pdf/plantenlijst-prairietuin.pdf

17. Pioenenborder

De grootste pioenborder van België werd door pioenenkenner Guy Vervoort in de Tuinen van Hoegaarden aangelegd. Hij is een plantenliefhebber in hart en nieren.

Deze border met pioenen, de koningin van de lente werd gecombineerd met rozen vanuit de kwekerij van Casteels. Dit om een heel seizoen lang te kunnen genieten van prachtige geuren en kleuren. In de lente zorgen de lentebollen voor een prachtig kleurenpalet.
 
Pioenen groeien en bloeien weergaloos mooi. Omdat ze erg oud kunnen worden, zijn ze vaak dragers van herinneringen en zijn sommige echte familiestukken. Menig tuinliefhebber heeft deze plant in zijn tuin staan. Ze zijn ronduit schitterend ! Het is een plant met geschiedenis.
Plantenlijst Pioenenborder - http://www.detuinenvanhoegaarden.be/pdf/plantenlijst-pioenenborder.pdfShare